Regulamin stołówki

Regulamin stołówki w Szkole Podstawowej nr 4 w Łowiczu 

I.UPRAWNIENIA DO KORZYSTANIA ZE STOŁÓWKI:

1. Żywienie uczniów w naszej szkole odbywa się przez cały rok szkolny z wyjątkiem przerw świątecznych, ferii oraz dni wyznaczonych jako wolne od nauki.

2.  Ze stołówki szkolnej korzystają uczniowie Szkoły Podstawowej Nr 4 w Łowiczu,   

     wnoszący opłaty indywidualne, lub których dożywianie finansuje MOPS.

3. Uczniowie zapisywani są na obiady po uprzednim zgłoszeniu tego faktu intendentce poprzez wypełnienie Karty zgłoszenia na obiady lub po dostarczeniu decyzji MOPS    w Łowiczu.

 II. ODPŁATNOŚĆ ZA OBIADY:

 1. Cena jednego obiadu ustalana jest przez dyrektora szkoły i intendenta w porozumieniu z organem prowadzącym.

2.  Cena jednego obiadu dla uczniów obejmuje koszt produktów zużytych  do przygotowania posiłku – koszt wsadu do kotła.

4.  W roku szkolnym 2020/2021 ceny obiadów zostały ustalone na poziomie:

  •       ·obiad dla ucznia – 3,50 zł
  •       ·obiad dla pracownika – 6,00 zł
  • 5. Odpłatność miesięczna zależy od ilości dni obiadowych – podawana będzie na początku danego miesiąca.

 III. OPŁATY:

 Odpłatność za obiady dokonywana jest u intendentki wyłącznie w nieprzekraczalnym terminie od 10 do15 dnia miesiącaw którym dziecko korzysta ze stołówki. Opłat może dokonać uczeń lub rodzic wchodząc do kuchni od strony kafelków. 

  1. W sytuacji, gdy wpłata nie zostanie dokonana w terminie, od 16 dnia miesiąca uczeń nie będzie wpuszczony na stołówkę i w następnym miesiącu nie będzie mógł korzystać z obiadów.
  2. Wychowawcy świetlicy Szkoły Podstawowej Nr 4 posiadają imienną listę uczniów korzystających   z obiadów.

           

IV. ZWROTY ZA OBIADY:

  1. Zwrot poniesionych kosztów za obiad może nastąpić z powodu choroby, wycieczki     lub innych przyczyn losowych. Odpis następuje po zgłoszeniu tego faktu u intendentki lub w sekretariacie szkoły.
  2. Powstała nadpłata będzie zaliczana na poczet opłaty na następny miesiąc.  Nie ma zwrotu gotówki.
  3. Stołówka nie wydaje posiłków na zewnątrz (tzw. na wynos).
  4. W szczególnych przypadkach, można wykupić pojedyncze obiady zgłaszając to intendentce w danym dniu do godziny 9.00 lub jeden dzień wcześniej. 

V. WYDAWANIE POSIŁKÓW:

 1.  Godziny wydawania posiłków:

         1. -10.45- obiad klasy 1a, 1b

         2. -11.00- obiad klasy 2a, 2b

         3. -11.15- obiad klasy 3a, 3b

         4. -11.30- obiad klasy 5a, 6a, 6b, 6c, 7b (I piętro)

         5. -12.30- obiad klasy 4a, 4b, 7a, 7c, 8a, 8b (II piętro)

  2.   Do jadalni uczniowie schodzą wyłącznie pod opieką wychowawcy świetlicy.

  3.  Przy wejściu do stołówki i na stronie internetowej szkoły w zakładce Jadłospis znajduje się menu na dany tydzień zatwierdzony przez dyrekcję szkoły, kucharką oraz intendentkę.

  4.   Posiłki przygotowane są zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia i kalkulacją kosztów.

 VI. ZASADY ZACHOWANIA W STOŁÓWCE:

 W czasie obiadu w stołówce przebywać może max 25 osób, mogą to być wyłącznie osoby spożywające posiłek.

  1. W stołówce szkolnej pełniący opiekę/dyżur Wychowawcy świetlicy czuwają  nad przestrzeganiem ogólnych zasad bhp oraz wytycznych MEN, MZ i GIS  w czasie pandemii COVID 19 (przy wejściu do stołówki, w jadalni i przy okienkach).
  2. Do jadalni uczniowie schodzą wyłącznie pod opieką wychowawcy świetlicy.
  3. Uczniowie oczekujący na posiłek dezynfekują dłonie przed wejściem do stołówki z zachowaniem bezpiecznej odległości, mają wyznaczone miejsca do spożycia obiadu- przy każdym stoliku siada jeden uczeń (bezpieczna odległość 1,5 metra).
  4. Podczas spożywania posiłków obowiązują zasady kulturalnego zachowania.
  5. Po spożyciu obiadu brudne naczynia należy odnieść w wyznaczone miejsce.
  6. Uczniowie opuszczają stołówkę pod opieką wychowawcy świetlicy, który odprowadza ich do klas. 

Regulamin obowiązuje od 07 września 2020 roku